Cât durează să înveţi Taichi ?

Este o întrebare interesantă şi relativă. În primul rând ar trebui să vedem despre ce stil este vorba ( vezi articolul despre stilurile de taichi ) .
Stilul despre care voi vorbi, pentru că asta practic, este Yang .


O formă foarte cunoscută şi practicată este Yang short form, formă compusă din 24 de posturi diferite. Este o versiune simplificată de taichi, creată pentru prima dată în 1956 de către Comisia Naţională pentru Educaţie Fizică şi Sport a Republicii Chineze pentru a ajuta standardizarea antrenamentelor de wushu. Executarea acestei forme durează în mod normal între 4 şi 8 minute şi este potrivită pentru persoane de orice vârstă, şi în special pentru începători.
O altă formă populară este Yang Long Form, care are 108 posturi şi durează aproximativ 20 de minute pentru a o executa.
Deci avem, ca durată de execuţie, un interval considerabil, ceea ce se reflectă si asupra duratei de învăţare. În ceea ce urmează mă voi referii la forma 24 Yang
În al doilea rând ar trebui să definim noţiunea de „a învăţa”. În general durează între 2 şi 6 luni, 1,5 ore pe săptămână pentru a putea reproduce forma în mare , totuşi este bine să avem în vedere şi „interesul” celui care învaţă. Dacă consideri că asta vrei atunci răspunsul la întrebarea ta a fost dat.
În majoritatea cazurilor durează în jur de un an, uneori şi mai mult, de corecţii pentru a percepe detaliile de fineţe, şi de a reproduce forma la fel ca profesorul tău.

 
Acest moment este cel în care ai ajuns la nivelul de la care, dacă întrerupi exerciţiile, ceea ce ai învăţat se va pierde în timp relativ scurt. Detaliile cele mai fine nu au fost asimilate corect, iar întreruperea exerciţiilor şi descoperirea acestora duce la „retrogradarea” calităţii prestaţiei tale.
În acest moment, ar fi de ajutor, ca în prezenţa profesorului tău să predai celor care încep drumul lor de descoperire a taichi-ului, astfel încât el să poată vedea nivelul tău şi să finiseze unele mişcări. Astfel profesorul poate corecta unele aspecte pe care nu le-a putut sesiza numai prin urmărirea execuţiei tale, după modul în care explici mişcările, el poate să-şi dea seama dacă ai înţeles mişcările, sau ce ţi-a explicat în timpul orelor.

 Maestrul Fu-Yuan Ni spunea:
“I know 20 things about each move. I tell the student 10 of them.
They hear 7 of these and incorporate 2 of them.
This is why I don’t speak so much.”

 După terminarea a unei serii sau două, sub supravegherea profesorului, vei fi în stare să predai un curs în mod independent. În general, acest moment coincide cu punctul în care forma învăţată nu se mai deteriorează prin neexersare, dar nici nu se îmbunătăţeşte.
Odată ce ai terminat această perioadă iniţială, poţi începe să înţelegi principiile. Acest lucru, în general, se produce în scurt timp pentru unii, chiar în timpul perioadei de corecţii, sau mai încet pentru alţii, putând dura şi 2 ani după ce forma a fost corectată. Un lucru important în această perioadă este de a învăţa relaxat, în ritmul fiecăruia.
Ceea ce unii învaţă rapid, tu ai putea învăţa încet iar ce alţii învaţă încet tu ai putea prinde imediat. Pe măsura exersării formei, poţi înţelege unde e cazul să corectezi sau să-ţi îmbunătăţeşti prestaţia.

Aceasta este evoluţia. În funcţie de ce înţelegi prin „ învăţarea” unei forme, vei alege momentul în care decizi că ai „învăţat”, de la primul pas al acestui proces până la finalul lui.


Poţi decide singur momentul în care să te opreşti, pe considerentul că „ştii”, bazându-te pe nivelul la care vrei să ajungi.

Mulţi cursanţi se opresc la sfârşitul primei faze.
Pentru ceilalţi învăţarea durează toata viaţa.

Related Articles

Conditii de utilizare a paginii

  • Conditii de utilizare a paginii

      Regulament general Din momentul în care ai tastat adresa site-ului, ai intrat pe o proprietate privata, unde gazda are dreptul de baza al oricarei societati democrate, acela de a si-o administra dupa cum crede de cuviinta. Nu trebuie ca aceste cuvinte sa te sperie, nu am creat pagina doar pentru mine. De aceea trebuie sa stii ca trebuie sa te supui regulilor de mai jos, ce au fost create de niste oameni, pentru niste oameni. Daca un principiu enuntat nu coincide cu un principiu de-al tau la...

    Citește mai mult: Conditii de utilizare a...