REGES online reprezintă un pas major în digitalizarea administrației muncii și asigură o evidență mai clară și actualizată a relațiilor de muncă.
Unul din cele mai importante schimbări aduse de nou proiect este un beneficiu important pentru angajați, și anume faptul că, odată cu noul sistem, aceștia vor putea să intre în aplicație, să își vadă istoricul profesional și să-și descarce extrase din sistem, lucru care îi va ajuta la completarea diverselor ”dosare” unde ar fi nevoie de un extras ”Revisal”, fără a mai fi necesar a se deplasa de fiecare dată la un sediu ITM.
Astfel, registrul general de evidență a salariaților în varianta online este o platformă informatică destinată completării, transmiterii, gestionării, consultării și procesării informațiilor referitoare la elementele contractului individual de muncă ( date privind încheierea, modificarea, suspendarea și încetarea ), cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal și securitatea acestora.
Principalele noutăți pentru angajați în REGES-Online
- Identitate digitală, semnătură digitală, user/parola ITM
In REGES-online, autentificarea se face individual prin identitate digitală (ROeID, eIDAS) permițând un acces rapid si sigur, semnătură digitală cu validare automată a documentelor sau user și parola ITM, o altă alternativă, pentru cei fără identitate digitală.
- Angajații își pot vedea contractele și extrasele direct din platformă
Prin noul portal, care va asigura o transparență mai mare, angajații vor avea acces direct și securizat la propriul istoric profesional și vor putea descărca extrase oficiale din Registru fără a mai depinde de angajator, simplificând procesul de dovedire a vechimii în muncă.
O schimbare esențială pentru protecția angajaților este că aceștia vor putea verifica în timp real situația contractuală, beneficiind de notificări automate atunci când apar modificări în CIM precum și dacă datele introduse de angajator în REGES sunt corecte și pot sesiza angajatorul în cazul unor erori.
Un angajat poate solicita extrasul din REGES în două variante : un extras centralizator cu situația completă a tuturor contractelor de muncă din trecut și prezent sau un extras individual, cu detaliile unui singur contract de muncă, pentru fiecare angajator în parte.
- Notificări pentru expirarea contractelor, modificări salariale, revenire din concedii etc
Aplicația permite de asemenea primirea de notificări PUSH, atunci când apar modificări în contractul de muncă (schimbare salariu, suspendare, încetare) sau trimiterea de notificări către angajatori, pentru clarificări legate de relația contractuală, eliminând situația în care un angajator ar modifica ( din greșeală evident ) clauzele contractului fără ca angajatul să fie informat.
În acest moment, se poate spune că, noul sistem REGES-ONLINE va permite simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea, precum și folosirea eficientă a resurselor, cu respectarea legislației, aducând un sistem modern, automatizat și transparent pentru gestionarea contractelor de muncă.
Totodată, este important de menționat că angajatorii au la dispoziție un termen de 6 luni pentru a face tranziția totală de la Revisal la REGES-ONLINE, iar procedura de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din registru va fi stabilită prin ordin al ministrului muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.
Inspecția Muncii îndeamnă angajații să acceseze Registrul General de Evidență a Salariaților - Reges online - însă unii salariați ar putea considera că acest lucru este prea dificil, având în vedere că pentru validarea contului este nevoie de o deplasare fizică (una singură) la un sediu ITM, identitate digitală sau de semnătură electronică.
„Pentru salariați, Reges Online oferă acces facil la propriul istoric de muncă, inclusiv posibilitatea de a vizualiza și descărca extrasul din registru, fie de pe un laptop, fie prin aplicația mobilă disponibilă pe iOS și Android” anunța recent Inspecția Muncii, precizând că cei care nu au acces la internet pot consulta informațiile necesare la Info Kiosk-urile din cadrul ITM-urilor.
„Salariații vor putea verifica în timp real înregistrările efectuate de angajator și vor primi notificări prin email sau aplicație mobilă în cazul unor modificări. De asemenea, aceștia pot alerta angajatorul în cazul unor neconcordanțe între datele înregistrate și realitate”, completa aceasta.
Cum poate un salariat să acceseze REGES online
Aplicația Salariat poate fi accesată pe portalul Registrului General de Evidență a Salariaților la adresa https://reges.inspectiamuncii.ro/ , în unul dintre următoarele moduri:
- din secțiunea „Registru pentru salariați”
- prin meniul „Conectare”, situat în colțul din dreapta sus al paginii, selectând opțiunea „Aplicație Salariat”
Crearea unui cont
În lipsa unui cont activ, utilizatorul poate selecta opțiunea de creare a unui cont nou și va parcurge următorii pași:
- Introducerea datelor personale;
- Introducerea parolei alese pentru acces
- Finalizarea acțiunii
După introducerea datelor de conectare, printr-un acces neconfirmat sau preliminar, se trece la partea a doua a creării contului.
În continuare, pentru activarea contului, sunt disponibile două metode:
Activare cu semnătură digitală calificată - recomandată
Este recomandată pentru accesul rapid și complet la toate funcționalitățile aplicației. Ea permite validarea directă a identității și activarea automată a contului.
- Obțineți un certificat calificat de semnătura electronică conform Legii 455/2001 de la unul din furnizorii acreditați.
- Instalați programul Adobe Reader.
- Descărcați documentul de confirmare de pe portalul ANAF, completați-l, apoi transmiteți-l semnat de acesta, folosind opțiunea ”Activare cu semnătura digitală”.
- Așteptați câteva clipe pentru a se activa contul.
- Folosiți aplicația Salariat în continuare.
Activare la ghișeu – presupune o singură deplasare la ITM
Alternativ, contul poate fi activat și la ghișeu, prin prezentarea documentelor necesare pentru validarea identității.
Pentru început se vor introduce CNP-ul și județul în care se dorește activarea contului și se va încărca un document cu actul de identitate.
Următorul ecran este confirmarea că cererea a fost transmisă și urmează a fi procesată la ghișeu.
La sediul ITM-ului ales, se va verifica identitatea solicitantului și i se va aproba crearea contului și accesul în REGES online.
Accesarea contului existent
Pentru a se conecta, utilizatorii trebuie să introducă:
- Adresa de e-mail asociată contului;
- Parola aleasa anterior;
După completare, se apasă butonul „Conectare”.
În cazul în care ai uitat parola, este disponibilă opțiunea „Ai uitat parola?” pentru recuperarea accesului.
Contul activat la ghișeu nu poate fi folosit în aplicația Angajator. Este util doar salariaților care doresc să consulte de la distanță registrul personal.
Pentru că în REGES se regăsesc datele tale personale, este recomandat să nu transmiți utilizatorul/parola sau semnătura digitală altor persoane.