Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor reprezentative la nivel național și se aplică de la 1 ianuarie a anului următor.
Ca urmare a modificărilor legislative de la sfârșitul anului 2024, de la 1 ianuarie 2025 vom avea doar două valori ale salariului minim, și anume, cel introdus prin H.G. 1506/2024 de 4.050 lei și cel introdus prin art. LXIX din O.U.G 156/2024, pentru sectorul construcții în valoare de 4.582 lei lunar – o reconfirmare a O.U.G. 93/2023, abrogată prin acest act normativ - salariul minim pentru sectorul agricol și industrie alimentară fiind și el majorat la 4.050 lei prin art. LXX.
Însă nu ar trebui să uitați și de prevederile art.1 alin. 4 a Legii 283/2024 care modifică art. 164 alin. 8 din Codul Muncii, având următorul enunț:
“ (8) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni, de la data încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective salariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.”
Modificarea și transmiterea salariului în Revisal
Orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de muncă, în timpul executării acestuia impune încheierea unui act adiţional la contract, anterior producerii modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil, fiecare modificare a salariului transmițându-se în registru în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii acesteia. Excepţie fac situaţiile în care modificarea se produce ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti când transmiterea în registru se face în termen de 20 de zile lucrătoare de la data la care angajatorul a luat cunoştinţă de conţinutul acesteia.