Munca fără forme legale este una din problemele importante din domeniul muncii. Conceptul de muncă fără forme legale ( cunoscută şi sub denumirile muncă la negru, undeclared work, illegal work, informal work ) reprezintă orice activitate prestată în cadru legal şi plătită dar nedeclarată autorităţilor publice. Ca urmare a acestei definiţii activităţile care intră sub incidenţa Codului Penal sunt excluse.
Principalul motiv pentru care angajatorul şi angajatul participă la munca fără forme legale este cel economic.
Lucrul în economia „subterană” oferă oportunitatea de a creşte veniturile şi de a evita plata taxelor şi impozitelor către bugetul statului şi bugetele speciale şi drept urmare de a reduce costurile.
Există trei factori care contribuie la aceasta :
- cererea crescândă a serviciilor speciale
- reorganizarea industriei pe verticală, prin renunţarea la anumiţi furnizori
- introducerea noilor tehnologii care deschid noi şanse şi noi sectoare de activitate
Munca fără forme legale este prezentă în general în sectoarele cu
muncă intensivă şi cu profit redus, cum sunt construcţiile, agricultura, comerţul, industria uşoară, în sectoarele în care costurile reprezintă un element important în derularea afacerii şi în sectoarele de hi-tech.
Pot fi identificate patru grupuri principale în care poate fi identificată munca fără forme legale :
- cei care au un al doilea loc de muncă, sau mai multe
- populaţia din categoria inactiv ( elevi, studenţi, personal casnic, etc. )
- cei fără loc de muncă ( şomeri sau nu )
- cetăţenii străini sau imigranţii ilegali
Vârsta şi sexul muncitorilor fără forme legale depind de sectorul în care aceştia lucrează.
Munca fără forme legale se poate analiza din două puncte de vedere : poate fi privită ca un avantaj personal sau ca o mare flexibilitate pe piaţa muncii sau ca o slabă adaptare a legislaţiei existente. În primul caz intervenţia trebuie orientată către sancţiuni şi campanii de identificare şi combatere a muncii fără forme legale, în al doilea caz politica de combatere a muncii fără forme legale trebuie concentrată pe prevenţie prin adaptarea legislaţiei improprii pentru a reflecta realităţile pieţei a muncii şi reducere a birocraţiei.
........
Munca fara forme legale ( intregul material, 70 pagini, lucrare publicata in Revista Romana de Dreptul Muncii, 1/2005, Editura Rosetti, Bucuresti)